Online voorzitter & gespreksleider

Deze tijd heeft razendsnel de omwenteling gemaakt naar digitaal werken. Het is inmiddels onze ‘tak van sport’ geworden. Daarbij hebben wij geleerd: dit gaat goed. Natuurlijk is fysiek ontmoeten, zeker voor precaire overleggen, beter. Aan de andere kant kan informatie overdracht, samen overleggen en besluiten heel goed digitaal tot stand komen. Wij ontdekken steeds meer de voordelen en ook ‘schoonheid’ van online bijeenkomen.

DIGITALE BIJEENKOMST MET EXTERNE VOORZITTER

Dit kunnen bijeenkomsten zijn waar het belangrijk is dat een onafhankelijke derde de procedure en de goede gang van zaken bewaakt. Dat kan prima digitaal en zelfs ook ‘blended’. De blended bijeenkomst is een hybride vorm waarbij een deel van de deelnemers fysiek aanwezig is en een deel digitaal. Deze vorm is heel geschikt voor grote groepen bijeenkomsten als (leden-) vergadering, een afscheid, een informatieve bijeenkomst en themabijeenkomsten.

TEAM BIJEENKOMSTEN

Inmiddels hebben we veel ervaring opgedaan met verschillende vormen van team bijeenkomsten. Dit zijn bijvoorbeeld teams die met elkaar samenwerken, waarbij de samenwerking letterlijk en figuurlijk onderhoud behoeft. Het kunnen ook thema bijeenkomsten zijn waarbij een thema op een interactieve manier voor een team wordt uitgewerkt. Dit kan een evaluatie van een Raad van Toezicht of Raad van Commissarissen, een werksafari, een project follow up en project start up, informatieve digitale werklunch zijn.

BEMIDDELING

De Externe Voorzitter is ook de bemiddelaar tussen (potentiële) probleem situaties. Dit kan -zeker in eerste aanleg- digitaal gedaan worden. De kern bespreking is bij voorkeur een fysieke bijeenkomst. 

ONZE ROL

Nadat de vraag tot ons is gekomen om ondersteuning en voorzitterschap/gespreksleiding te bieden, inventariseren we met de klant wat er precies tot stand moet komen. Afhankelijk van de vraag hieronder enkele digitale activiteiten m.b.t. onze dienstverlening.

  • Extern voorzitterschap. We verdiepen ons in de situatie (d.m.v. notulen, verslagen en overige stukken). De agenda wordt punt voor punt met de opdrachtgever doorgenomen. De bijeenkomst wordt uitgevoerd op het aangegeven tijdstip. De bijeenkomst wordt geëvalueerd met de opdrachtgever.
  • Extern gespreksleider/facilitator. We interviewen (enkele) deelnemers en belanghebbenden en we verkennen de context en maken een storyboard m.b.t. de digitale bijeenkomst. Dit storyboard bespreken we met de klant. We voeren dit uit op het gezette tijdstip en evalueren onze bijdrage nadien.
  • We hebben overleg en interviews met de belanghebbenden. Vervolgens voeren we gezamenlijke gesprekken, al dan niet online. Met als doel afspraken voor verdere samenwerking te maken.
  • Evaluator: we overleggen het doel en resultaat van de evaluatie, dit wordt gevolgd door enkele interviews met kernspelers. Na de uitvoering vindt een evaluatie plaats.

 

Whitepaper

Vul hier jouw email in en ontvang het whitepaper over 1) het nieuwe voorzitten, samenwerking & besluitvorming of 2) online voorzitten.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meest recente publicaties

Share This