Vergadering voorzittenWat we doen

(Online) voorzitten & gespreksleiding

Is dit de situatie?

Is de bespreking lastig? Komen besluiten langzaam tot stand? Zijn er verschillende belangen? Wil de voorzitter de handen vrij hebben in het overleg? Is er reflectie nodig op de wijze van samenwerken? De Externe Voorzitter is de onafhankelijke gespreksleider. Ook online (in Teams, Zoom, Duo, Hangouts e.d.).

Dit zijn de overleggen waarvoor wij gevraagd worden:

Belang

Wij hebben geen belang bij het resultaat van de bespreking. Als onafhankelijk gespreksleider ligt de focus vooral op de bijdrage van deelnemers, het besluitvormingsproces en de totstandkoming van het resultaat. Dit is heel goed uitvoerbaar in een online setting.

ZelfevaluatieWat we doen

Zelfevaluatie

 

Is dit de situatie?

 • We hebben behoefte aan een frisse blik die eens kritisch meekijkt.
 • Zitten we nog wel op de goede weg? Concentreren we ons nog wel op de hoofdzaak?
 • We zijn weer toe aan ons verplichte moment van zelfevaluatie.
 • Het loopt, maar het kan beter.
 • We hameren de zaken keurig af, maar we missen de begeestering. Hoe krijgen we die erin?
Belang

Modern en goed bestuur, dat is wat Raden van Toezicht en Raden van Commissarissen nastreven. Een actieve, open en constructief kritische opstelling richting elkaar en de directeur/bestuurder is vitaal. Primair in de zelfevaluatie is voor ons het onderlinge gesprek. Het invullen van een zelfevaluatie instrument zien wij als secundair. Wij willen ervaren. En worden niet gehinderd door heersende patronen van kennis en ‘zo doen we het hier altijd’. Dat maakt onze blik fris, onafhankelijk en gewoon prettig kritisch. Bekijk hier mijn introductie van mijn persoon en werkwijze ten behoeve van de NVTZ (Ned. Ver. van Toezichthouders in Zorg & Welzijn). Ook online is dit prima te verzorgen.

Wat we doen

Conflictbemiddeling

Is dit de situatie?
 • Wij willen het samenwerkingsverband wijzigen of beëindigen.
 • Er is gedoe in de maatschap, in de onderlinge samenwerking.
 • Werknemer en organisatie hebben weinig vertrouwen in elkaar. Het proces stokt.
 • Bestuurder en ondernemingsraad schorten hun overleg op vanwege een fundamenteel verschil van inzicht.
 • Het negatieve sentiment in ons managementteam wordt onvoldoende geadresseerd. Het lukt ons niet het patroon te doorbreken.
 • Er woedt een veenbrand. Hellup.
Belang

“Zijn er conflicten? Neuh, die hebben we niet!’ We hebben immers alleen maar uitdagingen.”

In een werkomgeving liggen kleine of grotere ‘uitdagingen’ altijd op de loer. Vaak lossen mensen conflicten zelf op. Soms werkt het beter als een deskundige onafhankelijke buitenstaander deze gesprekken begeleidt. Het resultaat komt dan sneller en in meer ontspannen sfeer tot stand. Ook online is dit een optie maar fysiek bij elkaar komen is in deze situatie veel beter.

Whitepaper

Vul hier jouw email in en ontvang het whitepaper over 1) het nieuwe voorzitten, samenwerking & besluitvorming of 2) online voorzitten.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meest recente publicaties

Share This